perjantai 19. lokakuuta 2012

It's Friday, Friday

Harmaatakin harmaampi perjantai. (Hauskana kuriositeettina voisin mainita, että minulla oli tänään ylläni vain harmaata ja farkkua ei ollenkaan mustaa! Tuskin tapahtuu toiste. Olisi pitänyt ottaa kuva... Päivän asu -kuva!) Tänään aion vain mennä aikaisin nukkumaan, sillä oli niin rankka iltapäivä, etten yksinkertaisesti jaksa tehdä mitään.

Minulla oli iltapäivällä luento, minkä jälkeen suuntasin Ikeaan. Lähimpään Ikeaan pääsee nopsasti kahdella bussilla tai lyhyellä kävelyllä ja yhdellä bussilla. Takaisin pääsy olikin sitten hankalampaa, koska ostokseni painoivat hieman enemmän, kuin olin kuvitellut.

Ostin kaikkea pientä sälää ja lisäksi pienen kirjahyllyn, jotta saisin kamani vähän parempaan järjestykseen. Olen päättänyt, että käytän huoneeseeni niin vähän rahaa kuin mahdollista, koska asun täällä vain vuoden, mutta muutamia "turhia" sisustusjuttuja olen kuitenkin ostanut. Tänään hommasin mm. kehykset vanhempien kuvalle (<3) ja siihen viereen kynttilän nyt on alttari pystyssä!

Niin ja se kotiin pääsy... Ajattelin ensin tulla kotiinkin bussilla, mutta kun olin vähän aikaa kantanut ostoksiani, käteni olivat jo niin väsyneet, ettei siitä tullut enää mitään. Lisäksi ulkona satoi, ja sain päälleni hyökyaallon, kiitos liian kovaa ohi ajaneen auton. Tämä tapahtui kahdesti. Kun olin vähän aikaa kironnut, päätin hypätä taksin kyytiin.

Taksikuskiksi ei Lontoossa pääse ihan kuka tahansa. Virallisen taksikuskin lisenssin saaminen kestää keskimäärin 3,5 vuotta, jonka aikana koko toimialue opetellaan ulkoa. Tämä tarkoittaa, että hakija opettelee ulkoa The Knowledgen (taksikoe on pysynyt suunnilleen samana vuodesta 1851), joka sisältää kaikki mahdolliset matkakohteet Charing Cross -asemalta kuusi mailia (eli 9,66 km) jokaiseen ilmansuuntaan: kadut, tiet, puistot, aukiot, asuintalot, virastot, ostoskeskukset, sairaalat, kirkot, hotellit, klubit, urheilupaikat, koulut, teatterit, museot, kerhotilat, poliisiasemat, vankilat ja muut turisteja kiinnostavat kohteet. Moni hakija jättää leikin kesken.

Eli ammattitaitoista porukkaa! Mutta sitten. Kun kuski kuuli, mistä olen kotoisin, hän kysyi: "Finland, where is it?"

2 kommenttia:

  1. You went by taxi! That's cool. I have never gone by London's black taxi :)

    VastaaPoista
  2. http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkijat+Lontoon+taksikuskien+aivot+kasvavat+harjoitellessa/a1305551156274

    Lontoon taksikuskien hippocampus kasvaa koulutuksen aikana. Lontoon University Collegen tutkijat selvittivät tätä asiaa seuraamalla kokelaita, jotka pyrkivät taksikuskiksi.

    Tutkimuksessa oli mukana 79 kokelasta sekä 31 henkilöä sisältävä verrokkiryhmä, joka ei osallistunut taksikuskikoulutukseen. Koehenkilöitä tutkittiin aivojen magneettikuvauksella ja muistikapasiteettia mittaavilla testeillä ennen koulutusta, sen aikana ja jälkeen.

    Tutkimuksen alkaessa miesten muistissa tai aivojen rakenteessa ei havaittu eroja. Koulutuksen päätyttyä harmaan aineen määrä oli kuitenkin lisääntynyt hippokampuksen takaosassa (vastaa tilan hahmotuksesta ja muistamisesta) vain niillä kokelailla, jotka läpäisivät tutkinnon. Verrokkiryhmällä tai reputtaneilla muutoksia ei havaittu.

    Kaikille kokelaille koulutuksen jälkeen tehdyt muistitestit tuottivat mielenkiintoisia tuloksia. Kokeen läpäisseet taksikuskit nimittäin pärjäsivät myös muistitesteissä muita paremmin, mutta silmiinpistävän huonosti visuaalista muistia koskevissa kokeissa. Tutkijat epäilevät, että se voi olla hinta, jonka taksikuskit joutuvat maksamaan paremmasta "karttamuististaan".

    VastaaPoista